
Tekst Zbližavanje počinje večerom pročitajte u celini u novembarskom izdanju magazina Esquire
Svinjska plećka
• plećka bez kostju
oko 2 kg
• so
• 5 kašika maslinovog ulja
• 1 (750 ml) boca
belog vina, može chardonnay
• litar punomasnog mleka
• 500 ml pavlake za kuvanje
• litar pilećeg bujona
• 1 veliki crni luk, prepolovljen
• 1 grančica žalfije
• 3 grane ruzmarina
• 2 lovorova lista
• 1 glavica belog luka, prepolovljena
Soubise* sa pirinčem
• 260 gr nekuvanog
pirinča (celo zrno)
• 3 srednja crna luka
• velika šolja pavlake
za kuvanje
• so
Pripremite plećku:
1. Začinite meso sa svih strana solju i marinirajte u frižideru najmanje 12 sati, idealno je da preko noći ostavite u frižideru.
2. U prethodno zagrejanu rernu, na 180°C stavite veći dublji pekač sa jakim dnom, podmazan uljem. Svinjetinu još jednom lagano začinite solju i kuvajte (oko 15 minuta), okrećući je, sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju sa svih strana. Pomerite je na tanjir da se odmori.
3. Ocedite višak masnoće iz pekača, ali zadržite hrskave komadiće plećke (a biće ih sigurno) i vratite pekač na srednju temperaturu.
Dodajte vino i pustite da se krčka, sklanjajte komadiće koji se stvaraju dok neostane otprilike 60 ml vina (oko 15 min).
4. Vratite svinjetinu u pekač, dodajte mleko, pavlaku i bujon da pokrije meso. U vrećicu od gaze stavite luk, žalfiju, ruzmarin, lovor i beli luk, vežite kanapom i ubacite u pekač. Pokrijte folijom, pa poklopite.
5. Prebacite u rernu i pecite dok meso ne postane mekano. Ja zabodem viljuškom i ako se fino odvaja znam da je gotovo (u mojoj rerni to traje oko dva i po sata).
Napravite soubise:
1. Sipajte pirinač u pekač. Prekrijte ga lukom i prelijte sa 500 ml vode (nemojte da promešate). Kad proključa, pokrijte sa folijom, smanjite na tiho i kuvajte dok pirinač ne omekša - oko 30 minuta.
2. Ubacujte po jednu kašiku pirinča i jednu luka sa 60 ml pavlake za kuvanje u blender, sekund, dva na najjače, dovoljno je da ih sjedini. Blago posolite. Prebacite u činiju i ponovite sa preostalim pirinčem i lukom dok ne dobijete ukusan pire.
3. Poslužite tako što ćete na sredinu stola staviti pekač ili servirajte u tanjire. Ako se odlučite da servirate, sipajte soubise po dnu, preko postavite meso i sve prelijte močom.
*Soubise sos se prvobitno dobijao ukuvavanjem luka i putera. Kuvari su 1850. godine time prelivali razna mesa divljači, živinu i povrće. Tokom godina, i kroz ruke mnogih kuvara, dobilo se mnogo varijacija. Najjednostavnija sadrži tri sastojka, ne računajući so i biber. Većina kuvara favorizuje verziju sa govedinom, kao i tradicionalnim lukom, puterom i pavlakom. Gotov sos je vrlo kremast i bogat kada je pročišćen.
Izvor: Esquire
Foto: Profimedia
Najčitaniji tekstovi iz kategorije HRANA I PIĆE
Još iz kategorije HRANA I PIĆE
Malo kreativnosti i isto toliko veštine.
Nije teško a utsak je sjajan. Kao i ukus
Ishrana je vaan deo procesa izgranje mišića
Tekst potpisuje nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.
Pojam alkoholna tolerancija ukazuje na stepen sposobnosti osobe da unosi veće količine etanola pre nego što počne da oseti njegove efekte u odnosu na ostale
Vreme je za promene
Najbolji izbor za muškarca