
Nije teško, ako se dobro zapne
Topli dani jesu povod za mnogo toga pa i eksperimentisanje u kuhinji. Priredite lepšoj polovini iznenađenje koje vas neće namučiti a u kojem ćete, bez sumnje, uživati zajedno.
Pastirska pita
Za 4 porcije
- 500 g mlevene jagnjetine
- 1 veća glavica crnog luka, iseckana
- 1 veća šargarepa, iseckana
- 1 veća stabljika celera, iseckana
- 1 čen belog luka, izgnječen
- 150 ml pasiranog paradajza
- vurster sos
- 1/2 litre goveđeg bujona (može da posluži i Oxo kocka za supu)
- 1 kg crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na sitnije komade
- 150 g putera
- punomasno mleko
- krupna morska so
- mleveni crni biber
Način pripreme
1 U velikom tiganju otopiti trećinu putera na umerenoj vatri pa dodati crni luk, šargarepu, celer i beli luk. Pržiti oko 10 do 15 minuta dok mešavina ne postane meka, sjajna i staklasta.
2 Mleveno meso dodati u tiganj i sačekati da dobije braonkastu boju. Dodati dobar prstohvat soli i crnog bibera, a zatim sve to pomešati sa pasiranim paradajzom i nekoliko kapi vuster sosa. Mešati zajedno nekoliko minuta, a potom dodati bujon. Promešati, poklopiti i pustiti da se krčka na laganoj vatri nekih dvadesetak minuta. Skloniti poklopac, promešati i krčkati otklopljeno još 20 minuta.
3 Zagrejati rernu na 180°C. U šerpu sa posoljenom ključalom vodom ubaciti krompir i kuvati 15 minuta dok ne omekša. Ocediti, a zatim napraviti pire sa preostalim puterom, velikodušnim dodatkom mleka i dobrim zahvatom soli.
4 Izručiti mesnu mešavinu u vatrostalnu činiju. Pire krompir ravnomerno rasporediti preko i probosti viljuškom na više mesta pre ubacivanja u rernu na 25-30 minuta. Kada krompir na vrhu dobije zlatnobraon boju, izvaditi jelo iz rerne i pustiti da odstoji desetak minuta. Služiti sa graškom spremljenim na puteru.
Izvor: Esquire
Foto: Shutterstock
Najčitaniji tekstovi iz kategorije HRANA I PIĆE
Još iz kategorije HRANA I PIĆE
Malo kreativnosti i isto toliko veštine.
Nije teško a utsak je sjajan. Kao i ukus
Ishrana je vaan deo procesa izgranje mišića
Tekst potpisuje nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.
Pojam alkoholna tolerancija ukazuje na stepen sposobnosti osobe da unosi veće količine etanola pre nego što počne da oseti njegove efekte u odnosu na ostale
Vreme je za promene
Najbolji izbor za muškarca