
Važno je podsetiti se koliko je unos proteina bitan za razvoj tela. Bez obzira na to koja je osnovna zamisao onog koji vežba – mišićna hipertrofija ili jasna definicija. Prema tome se i razlikuju vrste treninga i vrste proteinskih šejkova. Protein kao doadatak ishrani (koncentrat) može biti gainer (oko 40% proteina i visok procenat ugljenih hidrata), whey (protein surutke, obično 80% proteina) i whey isolat ( preko 90% proteina). Kalorijski unos je, logično, najveći u slučaju gainera koji koriste oni koji žele da povećaju mišićnu masu i najniži kada se koristi isolat, neophodan za definiciju mišića. U skladu s tim, razlikuju se i recepti za proteinske napitke koje većina vežbača priprema kod kuće u skladu sa zadatim unosom.
Proteinski napici za masu moraju biti kalorijski pojačani. Odličan recept za tu svrhu objedinjuje sledeće sastojke: čaša ceđenog soka (po pravilu se najčešće preporučuje pomorandža), kašika ribljeg ulja, merica whey proteina. Telo dobija neophodne kalorije i masti, a mišići su snabdeveni proteinom. Prosek jedne merice je između 25 i 20 grama proteina. Ukoliko se za šejk koristi gainer, nije neophodno dodavati namirnice bogate kalorijama.
Šejkovi koji se piju kako bi telo dobilo na obimu, a da je pritom whey njihova osnova mogu biti obogaćeni različitim sastojcima - voćem (banana, breskva, jagoda), orašastim plodovima i proizvodima sačinjenim od njih – bademi, orasi, kikiriki, kikiriki puter, puter od badema i na kraju, nemasnim jogurtom, mlekom, ovsenim pahuljicama. Ukoliko se koristi koncentrat proteina neutralnog ukusa, moguće je u smesu ubaciti povrće, posebno zeleno. Izbor sastojaka ne tiče se samo ukusa već upravo onoga što je presudno za proces treniranja – kalorijski unos.
Čak i oni koji rade isključivo na mišićnoj definiciji i ne žele da povećavaju masu (ili pak teže tome da izgube kilograme) posle treninga trebalo bi da popiju što jači šejk. Pravilo koje su potvrdili najveći sportski treneri davno je ispisano velikim slovima – Najveći greh je uraditi jak, kvalitetan i intenzivan trening, a ne nahraniti telo posle toga. Mišići se na trenigu stimulišu, a rastu u vreme odmora. Kvalitet tog razvoja zavisi od sastojaka kojima ih snabdevamo. Svakodnevno stižu novi recepti za proteinske šejkove, izbor sastojaka uglavnom zavisi od mašte (često ga nameću i novi nutrcionistički trendovi), ali ono što je zapravo veoma važno jeste da telo ne ostane bez onoga što ga gradi. Bez proteina.
Izvor: Esquire
Foto: Shutterstock, Profimedia
Najčitaniji tekstovi iz kategorije HRANA I PIĆE
Još iz kategorije HRANA I PIĆE
Malo kreativnosti i isto toliko veštine.
Nije teško a utsak je sjajan. Kao i ukus
Ishrana je vaan deo procesa izgranje mišića
Tekst potpisuje nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.
Pojam alkoholna tolerancija ukazuje na stepen sposobnosti osobe da unosi veće količine etanola pre nego što počne da oseti njegove efekte u odnosu na ostale
Vreme je za promene
Najbolji izbor za muškarca