
Malo kreativnosti i isto toliko veštine. Vreme je za nove stvari
Tai Meshi
• 330 gr japanskog pirinča kratkog zrna
• osušene kombu alge, kvadrat veličine 127 mm
• 1 cela manja morska deverika (oko 500 gr), očišćena
• 2 kašičice soli
• 2 kašike soja sosa
• 1 kašika sakea
• 1 kašika mirina*
• 1 kašika biljnog ulja
• 1 kašika pečenog susama
• 2 negia (japanski zeleni luk). Zamena su 4 stabljike domaćeg mladog belog luka, sečene na tanke trake
1. Isperite pirinač i sipajte ga u veliku (3-4 litra) keramičku posudu (za prebranac, gulaš) - ili donabe ako ga nabavite. Dodajte kombu alge i 400 ml vode. Ostavite potopljeno oko 30 minuta.
2. U međuvremenu, pripremite ribu. Zarežite pet dijagonalnih proreza veličine 5 mm sa svake strane ribe. Natrljajte solju sve proreze i šupljine.
3. Izvadite i bacite alge iz pirinča. Umešajte soja sos, sake, i mirin i ostavite da se dobro natopi (oko 20 minuta).
4. Zagrijte veliku tepsiju na jakoj vatri, a zatim je premažite biljnim uljem. Kada ulje počne da cvrči ubacite ribu, propržite s obe strane; 2-3 minuta će biti dovoljno da se stvori korica i onda je riba spremna za kuvanje. Sklonite je sa vatre.
5. Ovako pripremljenu ribu položite na pirinač i kuvanje na jakoj vatri može da počne. Ukoliko je riba prevelika, zakrivite repni deo da prati liniju posude ili isecite glavu i stavite je na vrh pririnča. Kad voda proključa, smanjite temperaturu na najmanje, poklopite lonac i kuvajte 14 minuta. Ugasite i poklopljeno ostavite još deset minuta.
6. Podignite poklopac i pozovite goste da bace pogled. Pažljivo izvadite ribu i dodajte proprženi susam i luk. Viljuškom ili štapićim promešajte pirinač. Ponovo poklopite. Dok seckate ribu, sklonite poklopac, ubacite ribu u pirinač, izmešajte i služite odmah. Kao garnirug na tanjir stavite morsku so i shichimi.**
*Mirin je osnovni začin u japanskoj kuhinji. To je vrsta pirinčanog vina sličnog sakeu, ali sa nižim udelom alkohola i većim udelom šećera. Sadržaj šećera je složen ugljeni hidrat koji se prirodno formira tokom procesa fermentacije; ne dodaje se veštački.
**Shichi-mi togarashi (čili paprika sa sedam ukusa), poznat i kao nana-iro togarashi (čili paprika u sedam boja) ili jednostavno shichimi, uobičajena je japanska začinska mešavina koja sadrži sedam sastojaka ... glavni je crvena biber paprika grubo mlevena.
Tekst Zbližavanje počinje dobrom večerom pročitajte u celini u novembarskom broju magazina Esquire
Foto: Profimedia, Shutterstock
Najčitaniji tekstovi iz kategorije HRANA I PIĆE
Još iz kategorije HRANA I PIĆE
Nije teško a utsak je sjajan. Kao i ukus
Ishrana je vaan deo procesa izgranje mišića
Tekst potpisuje nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.
Pojam alkoholna tolerancija ukazuje na stepen sposobnosti osobe da unosi veće količine etanola pre nego što počne da oseti njegove efekte u odnosu na ostale
Vreme je za promene
Najbolji izbor za muškarca