
Tekst "Zbližavanje počinje zabavnom večerom" u celini pročitajte u novembarskom broju magazina Esquire
Kada posle naporne šljake dođemo kući poslednja stvar koju želimo je da satima kroz prste provlačimo komadića testa (ne zavodimo Sofiju Kopolu kao Andy Garcija u "Kumu"). Zato sam, zatražio od Funkea da mi oda neke prečice. Ideja ovog kuhinjskog hakera je da testenine iz supermarketa koristimo, ali umesto da ih zalivamo crvenim sosom iz tegle, ukus značajno poboljšamo uz nekoliko sastojaka koje imamo u kredencu i frižideru: inćuni, beli luk, masline, paradajz u konzervi... Funkeove skraćenice su realno najbolje moguće. Jasne su i brze, i predstavljaju alternativno jevanđelje za sve nas koji smo u deficitu sa energijom, a na kraju radnog dana zaslužujemo da pojedemo nešto ukusno. — J. G.
Evan Funke’s Puttanesca*
Šta ti je potrebno:
• konzerva paradajza (celi komadi, oljušteni)
• špageti
• maslinovo ulje
• beli luk
• inćun ili 2
• zelene ili crne masline
Ukoliko imaš - super:
• bosiljak
• kapar
1. Ocedi paradajz i izdrobi ga. Odloži ga sa strane.
2. Špagete skuvaj po uputstvu sa kutije, ali nemoj da preteruješ sa solju, jer su i inćuni i masline slani. Ne pitaj kako znam.
3. U tiganju na maslinovom ulju oko minut uz mešanje proprži bosiljak, iseckan luk, i inćune. Dodaj paradajz , masline i kapar. Smanji vatru.
4. U to ubaci oko pet minuta pre nego što su skuvane, proceđene špagete. Sačuvaj malo vode od kuvanja sa strane. Mešaj lagano dok se lepo ne sjedini, ako je potrebno dodaj vodu od špageta.
5. Ukrasi listićima bosiljka, i poprskaj maslinovim uljem. Jedi.
* Špagete alla puttanesca je italijansko jelo od testenine izmišljeno u Napulju sredinom 20. veka. Sastojci su obično pasta, maslinovo ulje, inćuni, masline, kapar i beli luk.
Foto: Shutterstock
Najčitaniji tekstovi iz kategorije HRANA I PIĆE
Još iz kategorije HRANA I PIĆE
Malo kreativnosti i isto toliko veštine.
Ishrana je vaan deo procesa izgranje mišića
Tekst potpisuje nutricionista dijetetičar- specijalista javnog zdravlja, Ana Todorović.
Pojam alkoholna tolerancija ukazuje na stepen sposobnosti osobe da unosi veće količine etanola pre nego što počne da oseti njegove efekte u odnosu na ostale
Vreme je za promene
Najbolji izbor za muškarca